Versterk je merk in 3 stappen

Leestijd
5 minuten

Jeuk krijgen we ervan. Niet van de processierups of muggenvrienden, maar van lege merkbeloften. “De klant is koning”, “Samen gaan we voor duurzaam”, “We helpen je groeien”, “We staan altijd voor je klaar!”. Het zijn grootse en diepe, maar vooral ook holle en lege merkbeloften en je komt ze veel tegen. Daar waar vroeger een focus lag op het communiceren van praktische productspecificaties, communiceren sterke merken nu emotie en spelen in op behoeften en gevoel. Sterke merken delen vanuit een authentieke drijfveer waarden en normen met hun klanten, omdat niet verkoop, maar verbinding centraal staat.
Maar door alleen je waarden te communiceren ben je er nog niet. Je zult dat waar je voor staat óók moeten leven en doorvoeren in het hele merk, in alle facetten en in elk detail. We gaan je laten zien hoe je op een slimme manier heel snel de waarde van je merk kunt vergroten. Maar eerst vertellen we waarom het vergroten van de waarde van je merk zo belangrijk is.

Kunnen jullie niet even een lijstje met merkwaarden toesturen?

Ehm, nee. Merkwaarden zoek je niet uit van een lijstje, maar vind je (soms diep verstopt) in je eigen identiteit. Soms voelt de communicatie van een merk heel logisch, maar soms ook niet. En dat heeft een reden. Wanneer je de televisie aanzet en je met je neus in de commercial break valt, word je in no time overladen met merkwaarden. Een auto is niet alleen een handig vervoersmiddel, maar het is je ticket naar vrijheid en een eeuwige jeugd. Een biertje is geen lekker drankje op een warme zomerdag, maar het is het verbindende element tussen ‘echte vrienden’. Minder sterke merken en ‘snelle’ organisaties stemmen hun communicatie(boodschap) vaak af op de behoeften in de markt. Ze bewegen mee met dat wat op een bepaald moment hip, happening, trending en belangrijk is in de maatschappij en spelen hier slim op in. Althans dat denken ze. En daar gaat het fout. Want échte merken formuleren niet even snel nieuwe waarden en kiezen een nieuwe koers voor een trend, campagne of advertentie. Op lange termijn levert dit je niets op. Want mensen voelen (onbewust) dat er iets niet klopt.

Wat zijn merkwaarden eigenlijk?

Iedereen heeft kernwaarden. Het zijn die dingen die je heel belangrijk vindt en ze vormen de basis van wie je bent en hoe je in het leven staat. De manier waarop je leeft komt grotendeels voort uit je kernwaarden. Iedereen zoekt in zijn leven telkens naar manieren om gelukkig te zijn. En dat doe je door dat wat belangrijk voor je is (je waarden) te leven. Wij zien merken min of meer ook als mensen. Merken hebben net als mensen karakter en identiteit. En dus ook waarden. Merkwaarden. Ze vormen een belangrijke basis van elk merk. Ze geven focus, helpen je onderscheiden en geven vorm aan je identiteit. En het belangrijkste, als je het goed doet raken ze de mensen met dezelfde kernwaarden. Je doelgroep.

Sterke merken leven hun merkwaarden. In alles.

Merkwaarden liggen dus verankerd in je merk en vormen de basis voor je merkstrategie. Waarbij er één gouden regel is: Walk your talk. Sterke merken werken vanuit één merkbelofte en worden gedreven door hun merkwaarden bij alles wat ze doen.

Wat zou je vinden van een vriend die “een beetje integer” is. Of “een beetje optimistisch”? Mensen die ergens half in geloven of dingen half doen, zullen op de lange termijn niet heel serieus genomen worden. Zo werkt het ook bij merken. Wanneer je als merk je merkwaarden maar half leeft en je laat verleiden door prikkels van het moment ben je op de lange termijn minder geloofwaardig. Je positionering begint te wiebelen en je verleidt klanten om verder te kijken. Sterke merken hebben heel helder wie ze zijn en waar ze voor staan. Ze vertrouwen op hun merkidentiteit en hoeven daarom niet bij elke trend of crisis mee te bewegen en koers te veranderen. Ze leven hun identiteit bij alles wat ze zeggen, schrijven en doen.

Versterk je merk in 3 stappen


1. Vind en formuleer je merkwaarden

Denk na over dat wat jouw merk “typisch jouw merk” maakt. Maak van een longlist een shortlist tot je er circa 5 over hebt. Zijn ze divers genoeg? Geven ze samen een volledig beeld van waar je als merk voor staat? Om te bepalen of iets een ‘goede’ merkwaarde is stellen wij onszelf altijd de vraag: “Als we tien mensen de definitie van dit woord vragen, krijgen we dan ongeveer hetzelfde antwoord?”. Dit doen we om de zogenaamde ‘holle merkwaarden’ uit te sluiten. Beschrijf ook wat de kernwaarde inhoud voor je merk.

Voorbeeld:

Trendbewust & toonaangevend

We zijn altijd op de hoogte van de laatste trends op het gebied van vegan beauty en -lifestyle. We delen alle trends, insights en inspiratie graag met je, omdat we het belangrijk vinden om voor jou een vegan lifestyle zo makkelijk mogelijk te maken. We zijn niet voor niets hét natural vegan beauty merk van Nederland en België.

2. Toets je volledige merk aan je kernwaarden.

Je merk wordt meer waardevol wanneer je je merkwaarden in álles doorvoert en ze gaat leven. Check hoe je er nu voorstaat. Toets alle elementen binnen je merk (producten, diensten, huisstijl, merknaam, mensen, samenwerkingen, communicatiemiddelen, locaties, prijs, content, etc.) met de merkwaarden shortlist. Klopt alles wat je doet met dat waar je voor staat? Stel, je hebt bepaald dat “vooruitstrevend” een kernwaarde van je is. En uit je score blijkt dat vrijwel alles wat je doet, daar (gelukkig) al aan voldoet, behalve je stijl. Die oogt gedateerd. Dan is dat een belangrijk verbeterpunt.

3. Verbeter wat nog niet voldoet en hou je merkwaarden goed in de gaten

Perfectie bestaat natuurlijk niet en een merk is ook altijd in beweging. Het is een hele klus om al je merkwaarden 100% te leven. Maar zorg dat het wél je uitgangspunt is. Verbeter de punten die nog niet aan je waarden voldoen en zorg daarmee voor meer consistentie en kracht in je merk. Maak keuzes en durf te gaan staan voor je eigen identiteit.

Het vinden van je merkwaarden is één klein onderdeel van je merkidentiteit, maar een goede start. Wil je ook meer van betekenis zijn? We helpen je graag op weg en verder. Nieuwsgierig naar case studies? Bekijk ze hier.

Tags