Wat zijn betekenisvolle merken?

Leestijd
4 minuten

In een wereld waarin duurzaamheid een leeg begrip begint te worden en veel ondernemers zoekende zijn naar het vergroten van maatschappelijke- en sociale impact worden er soms grootse merkbeloften gedaan. “Wij maken het verschil”, “Wij werken aan een betere wereld” of “Wij zijn 100% duurzaam” zijn zomaar wat grepen uit het veld. En soms krijgen wij er ook een beetje jeuk van. Want voor ons bij Indiegal is betekenis essentieel en niet iets wat je zomaar even roept als bedrijf. Bij ons stromen betekenisvolle merken door ons bloed en we laten je graag zien hoe wij de wereld van positieve impact zien.

De meningen zijn verdeeld

De discussie rondom het onderwerp betekenisvolle merken is flink aan. Mensen denken bij betekenisvolle merken al snel aan fairtrade merken, groene uitblinkers en duurzaamheid. Wat niet zo gek is, want dit is de context waarin betekenisvolle merken in de media naar voren worden geschoven. De meningen zijn verdeeld over wat betekenisvolle merken precies zijn. Maar wanneer draag je als merk voldoende ‘betekenis’ om jezelf een ‘betekenisvol merk’ te mogen noemen? Is dat pas wanneer je de meest idealistische wereldverbeteraar of meest groene innovator bent?

Wij geloven dat er vaak te eenzijdig naar merkbetekenis wordt gekeken. Wij helpen merken hoe zij op een manier die bij ze past hun positieve impact op het leven van anderen en de planeet kunnen vergroten. Niet alleen in de groene sector, maar overal. Van klein tot groot.

Voor ons komt betekenis in allerlei soorten en maten.

De betekenis van een lokale kapper voor zijn klanten is enorm. En wat dacht je van een videograaf die voor mensen kostbaar nalatenschap maakt? Een bedrijf dat onderdelen maakt voor elektrische auto’s? Of een zeepproductiebedrijf die werkt aan het reduceren van wegwerpplastic in de badkamer? Deze merken hebben veel meer impact op ons dagelijkse leven dan veel mensen denken. Betekenis zit in kleine details. Daarom kijken we graag met open ogen en een heldere blik naar merken.

Onze betekenis ligt in het vergroten van die van anderen.

Betekenis kan altijd groter en wij helpen merken hun betekenis te vergroten. Wij werken met merken die veel potentie hebben en waar volgens ons nog veel kansen liggen. Als een merk al 100% betekenisvol is, hebben wij tenslotte niets meer toe te voegen. We werken voor twee soorten merken. Enerzijds helpen we idealistische, kleine merken groeien en hun impact te vergroten. Ook helpen we merken die al een aanzienlijk volume (impact) hebben, meer vanuit hun waarden en diepste drijfveren te werken.

De aanpak verschilt, maar wat we doen voor deze merken is gelijk. Samen zoeken we naar de kern en vertalen dit in alles wat ze doen. Eén sterke totaalbeleving om nóg meer van betekenis te kunnen zijn en merkwaarde te vergroten. Wat we doen varieert van merkidentiteit t/m merkbelofte en van merkstrategie t/m branddesign en merkcommunicatie.

Een veel gemaakte fout die (onnodig) veel geld kost

We zien het veel om ons heen. Even een nieuw logo laten ontwikkelen door een grafisch vormgever, omdat er weinig tijd is. Een nieuwe website laten maken door een webbureau of een contentbureau inschakelen om je social mediakanalen te beheren en vorm te geven.

Wij geloven (en weten) dat een nieuwe visuele identiteit, een nieuwe website of bijvoorbeeld een goed marketing- communicatieplan pas écht waarde toevoegt wanneer je eerst kijkt welke betekenis jij toevoegt en hoe je die kunt vergroten. Dit is de beginfase van branding. Als een merk niet goed weet wie ze zijn en wat hun diepste drijfveren zijn, waar worden design en marketing- communicatie keuzes op gebaseerd? Hoe weten de klanten waar je graag voor wilt werken jou te vinden als er geen identiteitsmatch (waarde match) mogelijk is, omdat er eigenlijk geen echt duidelijke identiteit is?

Goede visuele vorm, sterk converterende websites en een slim en creatief marketing- communicatieplan kunnen een grote stap voorwaarts zijn, maar ze leveren pas écht resultaat op wanneer er een duidelijke fundering onder het bedrijf ligt. Het betekenisvolle merk.

Betekenis vergroten doe je merkbreed. Dat wordt nog vaak vergeten.

Betekenis toevoegen doen we altijd merkbreed. We voeren het door in alles. Niet alleen door een mooie buitenkant te creëren. Niet alles wat wij doen is zichtbaar voor het grote publiek. Zo kijken we ook hoe een klant beter met zijn personeel om kan gaan. Hoe de locaties beter kunnen en hoe ze huidige klanten nog meer toegevoegde waarde kunnen bieden. Of hoe bijvoorbeeld bedrijfsprocessen duurzamer en eerlijker kunnen. Hoe kleine ondernemers het product- of dienstaanbod nog relevanter kunnen maken. Hoe je met welke middelen mensen in beweging krijgt of inspireert. Wat we doen met branding is het toevoegen van betekenis. Van merkarchitectuur t/m huisstijl en van merkstrategie t/m merknaam en merkcommunicatie. Als je als merk je betekenis echt leeft zie je overal mogelijkheden om dat toe te passen. En dat is wat wij elk merk gunnen, want dan wordt het echt leuk. Voor je medewerkers, klanten, de planeet, de maatschappij en voor het merk zelf.

Wil je zelf ook het verschil maken, maar weet je niet hoe? Denk groot, droom en weet dat je het in je hebt. Wij helpen je graag op weg en verder. Nieuwsgierig naar case studies? Bekijk ze hier.
Tags